Nasıl demlenir ?

En İyi Çay Nasıl Demlenir? İşte ödüllü çay demleme tekniği!

Çay demlemenin herkes tarafından kabul görmüş tek bir yöntemi olmadığı için birbirinden farklı birçok yöntem mevcut. Tabi demlemedeki bu farklılıklar, çayın tadında da farklılığa yol açıyor. Hatta doğru zannedilen ya da önemsenmeyen birçok püf nokta, çayda aroma kaybına sebep olup çayın tadını bozuyor.

Çay Demlerken Neleri Yapmamalı?

Kaliteli çay içmenin ilk şartı, elbette kaliteli çay kullanmak. Kaliteli birinci sınıf Ceylon çayı Lüks Çaydem ile bu mümkün. Kaliteli çay içmenin tek şartı da sadece demleme değil. Demlemenin öncesinde kullanılan malzemeler ve çayın saklanma koşulları da çayın tadını etkileyen faktörler arasında yer alıyor.

Çayı yıkamayın.Çayı demlemeden önce yıkama alışkanlığı doğru bilinen yanlışların başında gelir.  Nedense çayın temizlenmesi gerektiği düşünülür. Halbuki çay bitkisi tamamen doğal bir ürün olup, el değmeden üretilir . Bu genelde tozlu dökme çaylar için yapılmaktadır. Fakat Lüks Çaydem de toz, katkı maddesi, boya yoktur.  Sri Lanka, Birinci sınıf Ceylon çayıdır.

Demlemeden önce demliğe çay koymayın.Kaliteli çayın temelinde çayı yakmadan demlemek büyük önem taşır. Gelin görün ki, birçoğumuz kaynatmak için çaydanlığa su koyarken demliğe de çay koyarak çayı da kaynatıp, kavurarak yanmasına sebep oluyoruz ve tadını bozuyoruz. Bu da acı yanık bir çay oluyor.

Yapılması gereken, demliği boş şekilde çaydanlığın üstüne koymak ve altta kaynamakta olan suyun buharının demliği ısıtmasını sağlamak. Demlenme esnasında çaydanlığa soğuk su koymayın. Suyu kaynattıktan sonra çaydanlıktaki çayın bir kısmıyla çayı demleyip geride kalan suyun onca bardağı doldurmaya yetmeyeceği doğrudur. Fakat çaydanlığa soğuk su koyup üstteki demlikte bulunan çayın lezzetini kaybetmeden demlenmesini beklemek de büyük bir yanlış! Çünkü çayı demleyen ocaktaki ateş değil, çaydanlıktaki buhar. Soğuk su ilave edildiğinde çaydanlıkta bulunan suyun ısısı düşüyor ve çayın demlenmesini olumsuz etkiliyor. Tavsiyemiz, başka bir yerde taze içme suyu ısıtın, 2-3 dakika bekleyin ve ocakta kısık ateşteki çaydanlığa ilave edin. Böylece çaydanlıkta bulunan suyun ısısını korumuş ve demlenmekte olan çayın da tadını bozmamış olursunuz.

Biten çayı tekrar demlemeyin.Çok rastlanan bir diğer hata da çay bittikten sonra yeni bir çay demlemek yerine, bitmiş demliğin üzerine sıcak su ilavesi yaparak aynı çayı ikinci kez demlemek. Bazı yeşil çay ve beyaz çaylarda bu yöntem uygulansa da siyah çayın yapısına hiç uygun olmayan bir yöntem olduğunun altını çizerek belirtmek gerekir. Hem çayın berraklığı gider hem de aroması kaybolur.

Bayat çayı tüketmeyin.Çayı o kadar seviyoruz ki 1 gramının bile ziyan olmasını istemiyoruz. Fakat demlendikten sonra yarım saat geçmiş ve çay hala bitmemişse, acılaşmaya başlamış demektir. Bu çayı içerek mideye ve damak tadımıza zarar verdiğimizin farkında değiliz. Tavsiyemiz, çayın ömrünü uzatmak için demlik içinde filtre kâğıdı ya da demlik süzgeci kullanmak. Bunlardan biriyle çay demlenirse, çay demlendikten 20 dakika sonra filtre kâğıdı ya da demlik süzgeci demliğin içinden alınarak çayın ömrü uzatılabilir. Genel de tavsiyemiz demlenen çay 30-40 dk da tüketilmelidir.  Daha sonra tekrar yeniden demlenmelidir.

Çayı saklama koşulları



1 kg dökme çayın ortalama 1 ayda tüketildiği düşünülürse, kuru çayın kalitesinin bozulmaması için saklama koşullarının da çayı demlemek kadar önemli olduğunu söylemek yanlış olmaz. Lüks Çaydem paketleri korumalı bandrollüdür ve nem ışık ortamlarından korunmaktadır. Paket açıldıktan sonra bu koşulları sağlamalısınız.Çayı sıcak ve nemli ortamlardan özellikle uzak tutun. Bunun yanı sıra mutfakta güneş görmeyecek bir yerde muhafaza edin. İyi işlenmiş siyah çaylar, vakumlu ambalajlarda ya da kapalı kutularda iki yıla kadar dayanabilmektedir. Çayı koyu renkli ve hava almaz bir kap içinde, rutubet tehlikesi olmayan bir yerde saklayın. Çayınızı harici kokulardan etkilenmeyecek şekilde muhafaza edin. Çünkü çay keskin kokuları kolayca içine çeker ve bu da çayın kendi aromasının bozulmasına sebep olur.

Aynı demlikte farklı çay bitkileri demlemeyin.Aynı nedenle, demliği asla deterjanla yıkamayın, sadece sıcak suyla temizleyin. Özenle demlediğimiz çaya sinmiş deterjan kokusunu hiçbirimiz istemeyiz.

Peki İyi Çay Nasıl Demlenir? Ceylon çay nasıl demlendir ?

Çay demlerken kullanılan malzemeler, çayın tadını doğrudan etkileyen faktörlerdir.

Çayı demlerken kullanılan suyun temiz ve kaliteli olmasına dikkat edin. Musluk suyu yerine damacana ya da arıtılmış su kullanın. Taze ve yumuşak su kullanın. Kullanılan suyun mineral ve oksijen oranı ne kadar zengin olursa, çay da o kadar lezzetli olacaktır. Çayı bekletilmiş ya da daha önceden kaynatılıp soğutulmuş suyla asla demlemeyin. Kaynayıp soğumuş su, daha az oksijen barındırdığından çayın aromasını bozar.
Çaydanlığa bir miktar su koyarak kaynamaya bırakın. Üzerindeki demlik boş olmalı. Çayı daha sonra ilave edeceğiz. Suyunuz kaynadı mı? Tamam. O halde kaynayan suyu 10 saniye sonra ocaktan alın. Çünkü su ne kadar çok kaynarsa o kadar çok oksijen kaybeder ki bu da lezzetli bir çay demlemek için tavsiye edilmez. Suyun sıcaklığı 75-85 dereceye düsünceye kadar başka bir deyişle fokurdaması geçene kadar bekleyin. Halihazırda kaynayan suyla demlenen çay haşlanır, aromasını ve tadını kaybeder.

İdeal sıcaklığa ulaşan suyunuzu  biraz yüksekten havayla temas edecek sekilde daha önce alttaki suyla ısıttığınız demliğe boşaltın (1 çay bardağı çay için 4 çay bardağı su). Suyun üzerine kuru siyah çayınızı ekleyin. Yani önce su sonra çay eklenmeli. Aksi halde çayınız haşlanmış olur ve aromasını kaybeder. Çayı ekledikten sonra kesinlikle karıştırmayın. Kendi kendine 15 dakika demlenmeye bırakın. Demlenme esnasında alttaki su fokurdayarak kaynamamalıdır. Kısık ateş yeterli olacaktır. Üstteki sıcak suyun üzerine koyduğunuz demliyi sarsmayın. Sallayarak çayın biran önce çökmesini sağlarsınız ve bu da çayın aromasını etkiler. Kendi halinde demlenmelidir.
Çayın aromasını tam olarak yansıtması için en ideal malzeme porselen demliklerdir. Metal demlik kullanımından özellikle kaçınmalısınız. İkinci olarak kullanılabilecek cam demlikler olabilir.İdeal demleme yönteminde çayın dem kalitesi sadece çayın kalitesiyle değil, aynı zamanda demleme şekline de bağlıdır. Başka bir deyişle, elimizdeki çay kaliteli bile olsa, yanlış demlenirse iyi dem vermez.İyi çay demlemek için önemli olan çay demleme yönteminden ziyade, püf noktalarına dikkat etmek ve uygulamak.

Çaydanlıktaki su kaynatılırken içi boş demliği de çaydanlığın üzerine koyarak ısıtın. Su kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın ya da çaydanlığı ateşten uzaklaştırın. Suyun kaynaması oksijen kaybına sebep olduğu için uzun süre kaynamış suyla çay demlenmesi tavsiye edilmez. Yani, suyu en fazla 10 saniye kaynatmalısınız. Su kaynadıktan sonra çaydanlığı ateşten alıp 1-2 dk bekletin ve suyun ısının 75-85 derece seviyelerine düşmesini bekleyin.Elimizde ısı ölçer olmadığına göre, suyun 75-85 dereceye düştüğünü nasıl anlarız? Su kaynadıktan sonra fokurdaması tamamen bitmeli, 1-2 dakika beklemeli, ideal demleme ısısına ulaştık demektir.
Su ısısının düşürülmesi iyi çay demlemenin püf noktalarından biridir. Çünkü kaynayan suyla çay demlendiğinde çay haşlanır ve aromasını kaybetmesine sebep olur. Bir kez daha hatırlatalım, çaydanlıktaki su 10 saniyeden fazla kaynayıp fokurdamamalıdır, yoksa gereğinden fazla oksijen kaybeder. Kaynayarak oksijen kaybına uğramış suya tekrar oksijen kazandırmak için güzel bir yöntem mevcut: Çayı demlerken suyu yüksek mesafeden hava ile temas sağlayarak demliğe boşaltmalısınız.

Diğer püf nokta, çayın demlenme süresince (12-15 dakika boyunca) aynı ısıda kalması, (yani 75-85 derece). Demlikteki ısının yükselmemesi ya da azalmaması gerekiyor. Bu sebeple çayı demlerken ocağın altı iyice kısılmalıdır, tıpkı mum ateşi gibi. Demlik sıcak olacak ama kızgın olmayacak. Amacımız çayı yakmadan demlemek.

Bu bilgilerden sonra Lüks Çaydem çayı demleme esnasında sade şekilde katkısız içebilir ya da bergamot aromalı, karanfilli, ayva yapraklı, defneli, tarçın aromalı şekilde kendi damak tadınız için değişik aromalarla demleyip deneyebilirsiniz.
Çayı şekersiz içmek çayın gerçek aromasını ve tadını almanızı sağlar.
Afiyet olsun...